Când vine vorba să-ți croiești o carieră profesională, drumurile tale se pot împărți în multe domenii, însă înainte de asta, ajungi la o bifurcație unde opțiunile sunt simple: fie alegi calea antreprenorială, fie postura de angajat. Nu putem spune că o alegere este mai bună decât cealaltă, dar, ce putem cu siguranță să afirmăm este că decizia trebuie să ți se potrivească întru totul.
Dacă te întrebi care sunt diferențele dintre cele două, atunci bine ne-am găsit. În acest articol vom pune în contrast, dar și în armonie cele mai importante caracteristici ale antreprenoriatului și ale angajatului.
Responsabilitatea – atunci când lucrezi într-o companie, sau mai cu seamă, într-o corporație, sarcinile și responsabilitățile sunt destul de răsfirate printre angajați, astfel că presiunea pusă pe individ este mult mai mică, cel puțin în comparație cu scenariul antreprenoriatului. Acolo, nucleul succesului ești deseori tu, așa că, responsabilitatea bunului mers al lucrurilor îți revine în mare proporție.
Dacă ești o fire ușor anxioasă, care își asumă cu dificultate sarcini și responsabilități, atunci o decizie înțeleaptă ar fi să alegi calea angajării. Asta, dacă nu cumva cauți să ieși din zona de confort.
Timpul liber – fie că ești angajat, fie că ești antreprenor, timpul liber există. În postura de angajat, orele petrecute la birou sunt limitate, iar în cele mai multe cazuri, weekendul este liber. Totuși, în rolul de antreprenor lucrurile pot sta puțin diferit. Poți avea mai mult liber în timpul zilei, iar weekendul să fii solicitat cu task-uri. Totuși, timpul liber în antreprenoriat va fi mai limitat la început, și va crește pe măsura ce afacerea ta înflorește.
Volum de muncă – ca și în cazul responsabilității, și volumul de muncă fluctuează în mare parte din același punct de vedere: într-un colectiv, sarcinile se împart între mai mulți colegi, însă un antreprenor va face mult mai multe lucruri pe cont propriu.
Poți privi munca drept o povară, sau, o poți privi ca pe un privilegiu, o cale de a învăța mai multe lucruri, de a dobândi noi abilități și de a soluționa eficient diferite situații. Provocările nu vor lipsi dacă alegi calea antreprenoriatului, însă te asigurăm că vei culege cele mai savuroase roade în urma eforturilor tale.
Și ca să pornești pe acest drum, noi suntem aici să te încurajăm. Știai că poți beneficia de până la 25.000 euro ca să dai startul afacerii la care visezi? Tot ce trebuie să faci este să urmezi o serie de cursuri, să scrii pas cu pas un plan de afaceri, ghidat fiind de traineri specializați, iar mai apoi, proiectul tău va fi înscris la un concurs, care poate fi chiar rampa ta de lansare în mediul antreprenorial.
Tot acest parcurs face parte din programul Integrarea Tinerilor NEETs pe piața muncii, program care se adresează persoanelor cu vârste cuprinse 16 și 29 de ani, care nu sunt nici la școală, nici șomeri. Așadar, dacă te afli în acest grup țintă, acest articol este, spunem noi, cea mai bună veste pe care ai putea să o primești acum.
Mai mult, acest program se adresează și tinerilor care sunt în căutarea unui loc de muncă, așadar, după ce decizi ce ți se potrivește mai bine, te așteptăm pe site-ul www.integrareneets.ro să vezi ce acte sunt necesare pentru înscriere. Abia așteptăm să ne cunoaștem ☺